Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
[...] i wsp. 2008 r.; Jenkins i wsp. 2014 r.; Kahleova i wsp. 2014 r. (większa utrata wagi, lepsza wrażliwość insulinowa, zmniejszona ilość tłuszczu trzewnego i podskórnego). Oczywiście, istnieje wiele badań, w których diety wegańskie i wegetariańskie dawały porównywalne do klasycznych diet efekty. Nie ma sensu bym przytaczał tu pełne dane, [...]
Odchudzanie nie zawsze musi polegać na odmawianiu sobie wszystkich produktów, które lubimy. W rzeczywistości nie powinno tak być. Odchudzanie jest o wiele bardziej efektywne, gdy nie wywraca naszego życia od góry nogami i nie pozbawia wszystkich smacznych pokarmów. Jedz zdrowe, pożywne posiłki na co dzień, ale pozwalaj sobie na małe odstępstwa, a [...]
[...] Dla wielu kobiet kluczem do utrzymania diety jest znalezienie motywacji, która pozwala utrzymać dyscyplinę nawet w okresach stagnacji. Często motywacją do zmian są takie czynniki jak starania o ciążę, troska o skórę i włosy, poprawa jakości samopoczucia i poziomu energii, a także poprawa wyników badań krwi. Zapotrzebowanie na kalorie Aby [...]
[...] Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań ujawniła, że każde dodatkowe jajko dziennie może zwiększać ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, wliczając w to raka. W tym wypadku ryzyko wzrasta nawet o 13%”. Czy to prawda, czy może kogoś poniosła fantazja? Co ustalili naukowcy z Iranu? Spożycie każdego [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, technologii żywności, sportu czy fizjologii. W serwatce białkowej występuje 0,6-0,8% białka (inne źródła podają 0.6 – 0.7%), w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu [...]
[...] miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), czy właśnie różnorakich sekciarskich filmów o „zdrowej diecie” i trybie życia. W poszukiwaniu prawdy [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] zagrożeniem dla zdrowia i życia mogą być środki obniżające stężenie cholesterolu (statyny). Na razie istnieje tyle wątpliwości dotyczących statyn, iż nie można określić, czy w ogóle są skuteczne. Nikomu bym ich nie rekomendował, ale zawsze zapytaj o to swojego lekarza (gorzej, jeśli trzyma się on oficjalnej linii, która jest oparta o [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]